SWIFT najbrže rastući programski jezik

SWIFT je u top 10 programskih jezika.

Swift najbrže rastući programski jezik. Tromjesečno rangiranje najpopularnijih programskih jezika pokazalo je da je Swift prvi put ušao u top 10 i zamijenio jezik Objective-C. RedMonk (industrija analitičara usmjerena na razvojne programere) sastavlja tromjesečno rangiranje od 2011. i pokazuje da je Swift najbrže rastući jezik koji je zabilježen u tom periodu.

"Everyone Can Code" program u Europi nakon SAD-a.

Apple donosi svoj program "Everyone Can Code" na više od 70 fakulteta i sveučilišta širom Europe. To je program koji je Apple osmislio kako bi pomogao polaznicima naučiti izraditi aplikacije. Pokrenut je u svibnju 2017. U početku je bio ograničen na SAD prije nego se proširio na druga tržišta, uključujući Australiju, i odabrane institucije u Europi prošlog studenog. 

Program je osmišljen kako bi naučio polaznike izraditi aplikacije koristeći Swift najbrže rastući programski jezik. To je Appleov programski jezik za pisanje iOS i OS X aplikacija, pokrenutih u 2014. godini kao zamjenu za Objective C. Od Swiftovog dolaska, Apple je promovirao razne "nauči kodirati" obrazovne inicijative, uključujući i aplikaciju na početnoj razini za podučavanje djece kodiranju, pod nazivom Swift Playgrounds.

Apple-ova strategija je osigurati da uvijek postoji nova generacija programera koji uče Apple alate za izradu aplikacija. Uostalom, prihod od App Storea predstavlja značajan dio Appleovim dioničarima i potencijalno je unosan za izdavače aplikacija.

Swift najbrže rastući programski jezik
Swift najbrže rastući programski jezik.

mio$ App Store, lipanj 2017.

Od 2008. kada je pokrenut App Store, američki programeri zaradili  su više od 16 milijardi dolara od prodaje putem App Storea širom svijeta. Globalno, ta brojka iznosi 70 milijardi dolara. U Europi je ekonomija aplikacija generirala 1.36 milijuna radnih mjesta.

"Kodiranje je bitna vještina za današnju radnu snagu, a putem Everyone Can Codea dajemo ljudima širom svijeta moć učenja, pisanja i poučavanja kodiranja", izjavio je Tim Cook, izvršni direktor tvrtke Apple. "
Swift najbrže rastući programski jezik
Swift najbrže rastući programski jezik.

Zagreb se našao na mapi 28 europskih gradova.

Zagreb se našao na mapi 28 europskih gradova gdje na jednom mjestu možete naučiti sve o Appleovim proizvodima i tehnologijama, steći znanja i vještine programiranja u Swiftu za izradu appova za iPhone i iPad, ovladati programima za profesionalnu obradu videa i zvuka ili naučiti kako popravljati i održavati Apple uređaje te integrirati Apple rješenja u IT sustav svoje tvrtke. 

Poseban naglasak stavljen je na tečajeve Swift kodiranja čiji korisnici mogu biti nezaposleni, oni nezadovoljni trenutnim poslom i prihodima te roditelji koji svojoj djeci žele osigurati dobro zaposlenje i posao budućnosti. Naprosto oni željni promjena u karijeri.

iTraner. centar naime, nudi i tečajeve za najmlađe, prema tri Appleova kurikuluma - za klince od 1. do 4. razreda osnovne škole, zatim za klince viših razreda osnovne škole te za stariju djecu, srednjoškolce. Dakako, tu su i tečajevi prilagođeni studentskom uzrastu i odrasloj dobi. Za svaki od sponenutih tečajeva moguće je doći bez ikakvog predznanja ili s već postojećim vještinama programiranja i ostalih znanja koja se nude u ovom centru. 

Trend korištenja mobilnih aplikacija u svijetu.

Ekonomija izrade aplikacije je u konstantnom porastu. Dok neke kategorije rastu brže od drugih, ukupni tržišni porast je sve veći, u smislu preuzimanja i prihoda u svim trgovinama aplikacija.

Swift najbrže rastući programski jezik
Swift najbrže rastući programski jezik. Trend korištenja mobilnih aplikacija u svijetu

Smanjenje rasta aktivnosti sesije (posjeta) znači da korisnici dostižu točku u kojoj ne mogu odustati od svojeg vremena više od sadašnje upotrebe aplikacija. Umjesto toga, prebacuju aktivnost iz starijih aplikacija na novije te također troše vrijeme na različitim aplikacijama.

2017. je bila godina za e-trgovinu koja je napredovala. Korištenje aplikacija za kupnju povećalo se za 54% u razdoblju od 2016. do 2017. godine, zaključio je Flurry. Potrošači se sada osjećaju sigurni kupnjom i plaćanjem na mobilnim uređajima.

Kako je generirano ovo izvješće?

Da bi generirali ovo izvješće, Flurry (Flurry Analytics besplatan je alat koji većina razvojnih programera aplikacija upotrebljava za praćenje korisničkih podataka) je pratio više od milijun aplikacija na globalnoj razini za 2,6 milijardi uređaja u 2017. godini. Mjeri upotrebu aplikacije kroz korisnika koji otvara aplikaciju i bilježi sesiju. U međuvremenu, proizvođači Androida činili su 2/3 svih aktivnih uređaja u 2017. godini, no Apple je dominirao pojedinačnim tržišnim udjelom s 34 % svih aktivnih uređaja.

Uvod u Swift 4.

Apple je uveo Swift najbrže rastući programski jezik. Vrlo je popularan među iOS zajednicom zbog svoje prilagodljivosti i robusnosti. Pouzdan je i razvojni programeri iOS-a upotrebljavaju Swift 4, jer su aplikacije brže i troše manje memorije na uređaju. To je moćan programski jezik koji je jednostavan za naučiti i nudi podršku iOS i Linux operativnim sustavima. 

Što to znači za programere?

  • razvoj aplikacija postat će mnogo jednostavniji, 
  • aplikacije će trošiti manje memorije na uređajima.

Važnost operativnog sustava u razvoju i ažuriranju aplikacija - iOS 11.3.

Neophodno je naglasiti važnost ažuriranja aplikacija za iOS. Appleov novi operativni sustava iOS 11.3 ima puno poboljšanja u postojećim značajkama i funkcionalnosti. Razvojni programeri iOS-a trebali bi imati na umu da je Apple vrlo specifičan u ažuriranjima aplikacija i u promjenama. Ako se ne slijedi ispravno, teško je objaviti aplikaciju na Apple App Store-u. Statistika, 2017. godine govori kako u trgovini aplikacija ima oko 2.2 milijuna aplikacija za iOS. Trendovi se i dalje mijenjaju iz godine u godinu, te imaju veliki utjecaj na poslovanje bilo koje organizacije. Iako Android aplikacije prelaze iOS, međutim, kada se radi o generiranju većeg prihoda za poslovanje i najbolji povrat ulaganja, ljudi se pouzdaju u iOS aplikacije. Razlog tome je što su aplikacije za iOS izvrsne tehnologije i nude bolju sigurnost od Androida.

Plaće developera

Prema podacima sa https://www.developeri.place/ istaknuli smo prosječne plaće razvojnih programera u 2017. godini za SWIFT, sve pozicije. Na ovom linku možete vidjeti i varacije u plaći prema različitim pozicijama od studenta preko juniora do leadera.

Swift najbrže rastući programski jezik
Swift najbrže rastući programski jezik. iOS dev SWIFT prosjek plaća sve pozicije

Zaključak.

Tehnologija se mijenja s vremenom, a mi se također moramo prilagoditi trendovima. Apple ima mnogo više za ponuditi razvojnim inženjerima i korisnicima iOS-a u  2018 godini. Kako bi ostali u toku sa nadolazećim trendovima na tržištu, razvojni programeri iOS-a trebaju razvijati aplikacije u trendu.

U iTrainer centru naučit ćemo vas tim modernim tehnološkim trendovima i to na suvremenoj Apple opremi. Swift najbrže rastući programski jezik. Naučite ga i vi.

 Izvor:

https://techcrunch.com/2018/01/19/apples-everyone-can-code-program-expands-more-broadly-in-europe/

https://flipboard.com/@flipboard/-swift-the-fastest-growing-programming-l/f-f17ec2893b%2F9to5mac.com?grade=c

http://redmonk.com/sogrady/2018/03/07/language-rankings-1-18/

www.developeri.place

https://www.bug.hr/obrazovanje/otvoren-je-itrainerhr-prvi-apple-authorized-training-provider-u-hrvatskoj-1221

 

Objavio: